събота, 22 ноември 2014 г.

Екопътека "Под пръските на водопада" и водопад Скока

По път от София до Велико Търново има безброй кътчета, през които си заслужава да се отбиете. Ако обичате пътят ви да не е просто стигане от А до Б, а обогатяващо пътешествие, то вие със сигурност не сте пропуснали пещерата Съева дупка, Гложенския манастир, Via Ferrata Ледницата или някоя от другите забележителности, до които водят кафявите табели по пътя София - Велико Търново.  

С всяко следващо преминаване по този маршрут броят на непосетените отбивки намалява, но това съвсем не означава, че няма какво повече да се види. Съвсем недалеч от главния път (20 км.) се намира китното градче Тетевен, където има много още какво да бъде видяно - типичната за България Възрожденска архитектура, историческият музей, който е част от движението Стоте национални туристически обекта, манастирът Свети Илия, а дори може да продължите към курортното балканско селце Рибарица и да се отбиете през Кървавото кладенче, където е лобното място на Георги Бенковски. Може да съчетаете всяка една от тези забележителности с посещение на Екопътека "Под пръските на водопада" и водопад "Скока".





1. Екопътека "Под пръските на водопада"

Екопътека "Под пръските на водопада" започва от центъра на гр. Тетевен. Ориентир може да ви бъде пазарът, който трябва да ви остане отляво веднага щом пресечете моста над р. Вит. Оттам продължавате само нагоре, а когато излезете от града, трябва да свиете вдясно. Има табели, а и местните могат ви упътят.

Цялата дължина на екопътеката е 4 км. и от центъра на града се изминава за около 2 часа. Първата й част е асфалт (около 3,4 км), докато стигне до една чешмичка и се отбиете по горската пътека, която е същинската част. Ако решите да премитете асфалтовата част с кола, може да паркирате при началото на пътеката (обозначена е с табела), където има отбивка. 

Нагоре маршрутът продължава за около 600 м. по горска пътечка, която върви непосредствено покрай реката. На местата, където при мокро време реката прелива и е хлъзгаво, са изградени въжени парапети. 

Екопътека Под пръските на водопада
Екопътека "Под пръските на водопада"
Маршрутът впечатлява с многото дървени мостчета над реката и зелените мъхове по дърветата и камъните - като в истинска приказка. Това я прави чудесно място за разходка дори и на най-малките приключенци.


2. Водопад Скока 

Съвсем скоро дочувате тътена на падащата вода. Преминавате през последното мостче и пред вас се разкрива невероятната гледка към водопад Скока.

Водопад скока край Тетевен
Водопад "Скока"
Водопад "Скока" е с височина 30 метра. Количеството вода варира според сезоните. Естествено, най-пълноводен е през пролетта, когато се топят снеговете. На 50 метра вдясно от водопада се вижда естествен скален каньон, от който се спуска втори водопад. Той е непостянен и през летния сезон пресъхва напълно. Неговата дължина е 62 метра. 

Водопада от каньона
През зимата, когато целият скален масив се покрие с лед, водопадът привлича катерачи от цяла България с прекрасната възможност за ледено катерене.

При водопадите има малка полянка с пейчици и беседка, където може да отдъхнете и да се полюбувате на красотата на тези два прекрасни водни скока. Не забравяйте, че течащата вода енергизира и създава положително настроение. После с усмивка може да продължите към някоя от следващите забележителности, които описах в началото.

Приятна разходка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар