петък, 14 ноември 2014 г.

По Екопътека "Горица" до Овчарченския водопад и заслужено СПА в Сапарева баня

Задава се поредният чифт почивни дни. Уморени сте. Имате нужда от лежерна разходка, птички, свежа гора, чист въздух, водопад... а ако може след лекия преход да си направите малко релакс, масаж за раздвижване на схванатия от бюрото гръб, може би минерална вода и хидромасаж, а най-добре СПА близо до София и всичко това - на разумна цена, така че да не усетите преждевременно изтъняване на месечния бюджет.

Вашето мечтано място се намира само на 70 км. от София и се казва Сапарева баня. Там ще намерите така желаното място за природа, отдих, релакс и цял ден глезене. Предлагам ви първоначално да се разходите по  Екопътека "Горица" до Овчарченския водопад. Разходката ще ви отнеме най-много 2 часа, а после - райска наслада на топлите минерални извори.



Екопътека Горица се намира над село Овчарци, по пътя за Сапарева баня. Ако тръгвате от София може да минете по пътя за Гърция и да отбиете на Дупница. Така с. Овчарци ще ви се падне точно преди Сапарева баня, някъде на 70-тия километър. За изходната точка на пътеката трябва да хванете по стръмната улица от центъра на селото. Маршрутът тръгва от селските тепавици.

1. Екопътека Горица 

Екопътека "Горица" върви по една от най-чистите речни долини в България. Тя има два маршрута - прав и кръгов. Правият маршрут тръгва от центъра на селото в посока курорта Паничище, резерват Скакавица и вр. Кабул. Кръговият маршрут тръгва от тепавиците, продължава по поречието на р. Горица и достига до водопад Овчарци, известен още като Овчарченски водопад. След това пътеката тръгва по малко по-стръмна част на планината и се връща обратно в селото. Преминаването на кръговата част е съвсем кратко. С качването, слизането и гледките ще ви отнеме не повече от час. От тепавиците до самия водопад се стига за около 15 минути. Втората, по-стръмна част не е препоръчителна за неподготвени хора, тъй като пътеката е неясна и доста стръмна и хлъзгава.

Началото на екопътека Горица и Овчарченския водопад
Началото на Екопътека Горица

2. Овчарченски водопад "Горица"

Водопадът "Горица", наричан още водопад "Овчарци" и Овчарченски водопад се намира в северното подножие на Рила и със своята надморска височина от 900 м. е най-ниско разположеният водопад в планината. Височината на водния пад е 39 метра. Обявен е за защитена територия с площ от 1 хектар през 1965 г.

Овчарченски водопад

Легендата разказва, че по време на Турското робство в с. Овчарци живеели щастливо Йовица и Горица. Горица била много красива. Беят харесал момата и пратил слугите си да я отвлекат. Побягнала тя към високата планина, където Йовица пасял овцете си. Ала турците я настигнали. За да не попадне в ръцете им Горица се хвърлила в реката от най-високата скала. Затова местните нарекли реката "Горица".

Макар и тази тъжна легенда, гледката към водопада е прекрасна. Вероятно също толкова прекрасна, колкото е била красива самата Горица. След като се насладите на гледката, отпочинете добре на малката пейка с изглед към водата и се наслушате на прекрасната й песен, е време да се упътите към вашата заслужена СПА почивка в Сапарева баня.

3. Сапарева баня

Градчето Сапарева баня се намира в полите на Рила. Известно е освен с минералните си извори и топлия гейзер в центара на града (не го пропускайте), и като изходна точка за Седемте рилски езера.

Минералната вода в Сапарева баня е една от най-топлите в България и Европа и помага отлично за всякакви болежки на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и горните дихателни пътища. С други думи казано - тя е перфектен естествен лек за схванатия врат и гръб от седенето пред компютъра и прочиства отлично задръстените ви бели дробове от софийски смог.

Ако сте решили да се отдадете на лека СПА терапия, може да посетите реновираната градска баня, която няма нищо общо с традиционното ни възприятие за "градска баня". Сградата е била напълно реконструирана през 2010 г. и представлява чист и модерен център за релакс и рехабилитация. Освен хигиенизиращата част, в банята има СПА център с две сауни, парна баня, аква релакс с аромотерапия, загряти каменни легла, джакузи, масаж, вана за крака и т.н. На скромната стойност от около 15-20 лв. получавате халат и цял ден релакс в центъра, като имате право да ползвате която услуга поискате.

Не прекалявайте с процедурите, защото освен да освобождава от стреса, минералната вода уморява за кратко организма. Ако се почувствате уморени, може да похапнете в някоя от близките традиционни кръчми. 

На връщане от София поемете по пътя през Витоша. Ако имате време и желание може да се отбиете през крепостта Цари Мали град в с. Белчин.

Приятна разходка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар