понеделник, 30 ноември 2015 г.

Завръщане на Търкала и калдъръми с бебе

Изминаха малко повече от 7 месеца от публикуването на последния ми разказ в Търкала и калдъръми. А с него остана недовършена и историята за дългочаканото и незабравимото ми пътешествие в Източни Родопи.


За тези 7 месеца не малко пъти се будех с гузна съвест, че блогът е изоставен, а читателите чакат да открият следващите прекрасни кътчета на Родината. Но повярвайте, причината за този застой нито беше, че съм се отказала да пиша, нито че съм спряла да пътувам. Пътешествията са моя страст и неизменна част от моята природа, но се появи нов, много по-важен приоритет. И това е моята дъщеря Елица :)

Еличка се роди през август, в един кратък промеждутък от 2-3 по-студени дни на фона на ужасно топлото лято на 2015 г., през което ме спасяваше единствено хладината на Витоша. През първите 6-7 месеца на бременността си мислех, че когато изляза в болничен и после в майчинство, ще имам цялото време на света да опиша всичките пътешествия и приключения из малката ни красива държавица. Но уви, оказа се, че колкото и добро желание да имам, заседяването пред компютъра ми е абсолютно непосилно. За сметка на това събрах още повече места, с които се надявам някой ден да ви зарадвам. 

И най-важното!!! Реших да поставя нова насока на блога: Места за пътуване с деца. Зная, че често родителите се чудят накъде да изведат децата през уикенда. Търсят информация в нета, четат по форуми... Затова реших, че може би ще е полезно, ако Търкала и калдъръми се превърне в блог не само за маршрути, но и за удобни места за посещение с деца. Естествено, ще започна от местата, подходящи за деца от 0 до 2 год. :)

Първото ни приключение с Елица бе изкачването на вр. Половрак за навършването на първия й месец. Както писах миналата година в поста Екопътека Лозенска планина, изкачването на вр. Половрак е по широка и полегата пътека, която е подходяща за самоходни деца над 5 год. Е, вече е изпитано - подходяща е и за новородени бебенца на 1 месец, както и за всички останали бръмбъзъци, които могат да се носят в слинг или раница.

вр. Половрак, Лозенска планина
Следващия ден решихме да изкараме малко по-лежерно, но отново на открито. Затова се разходихме до Камбаните - едно място, на което ние самите не бяхме ходили от деца. Останахме много приятно изненадани и впечатлени от възстановяването на монумента и от парка около него, който е добре поддържан и предлага страхотно място за пикник. Единственият недостатък беше, че при Камбаните има стълби, които с бебешките колички (особено с близнаци) се преминават малко трудно, но мъжете се справиха отлично с носенето. Целият следобед прекарахме, излежавайки се на сянка под боровете, които се виждат на заден план на снимката - тихо, чисто и подредено място за пикник в града и далеч от голямата шумотевица и навалица.

На камбаните с бебешки колички

През следващите дни на лятото до края на ноември преоткрих Витоша. Не съм вярвала, че е подходяща за леки преходи с бебешка количка. Но от тази година повечето алеи са ремонтирани и  са като магистрала. По случай втория месец на Елица направихме кратка разходка със слинга по пътеката от Алеко до Голи връх. Много пъти съжалих, че не съм с количката.

Пътека между х. Алеко и вр. Голи връх
Друго много подходящо място за разходка с новородено бебе е от Дендрариума до Игликини поляни. Надморската височина не е много голяма, няма риск на бебето да му заглъхнат ушите при изкачването, да се чувства некомфортно от налягането или пък да настине от разликата в температурите. Всъщност Дендрариумът се превърна в ежедневното ни място за разходка с бебешка количка - и през седмицата, и през почивните дни.

Дендрариумът, Витоша
Дендрариумът, Витоша
Игликина поляна след Дендрариума и поляната при х. Момина скала над Златните мостове пък се превърнаха в местата, на които събирахме есенните лъчи до последно. Това са местата, на които слънцето залязва след като се е скрило в София.

Игликина поляна
Предимството на Игликина поляна е, че е равна и около нея има бетонна пътека, която дори става за тичане с бебешка количка за майките, които искат бързо да влязат във форма след раждането ;)

Поляната при х. Момина скала е на малко по-висока надморска височина и качих Елица там за навършването на третия й месец. 

Момина поляна при х. Момина скала
Това са нашите места на Витоша за лека разходка с бебе и като алтернатива на градските паркове. Естествено, имаме и други, но бъдете търпеливи!


Няма коментари:

Публикуване на коментар