неделя, 19 април 2015 г.

Източни Родопи. Част 2: Кромлех и Римския път в с. Долни Главанак

В Част 1 на пътешествието из Източни Родопи ви разказах за две непланирани, спонтанни отбивки по кафявите табели на път от София към Маджарово. В Част 2 ще ви разкажа къде ни отведе пътят преди да пристигнем в Кратера на лешоядите.

Село Долни Главанак, колкото и да звучи безизвестно, крие две чудни забележителности от преди хиляди години Култовия комплекс "Кромлех", който е единствен по рода си в България, и останките на Римския път Виа Сингидунум. До селото се стига по пътя от Хасково за Маджарово, без никакви отбивки, като единствената особеност е, че е по-добре да хванете пътя през с. Силен. Към Кромлех има табели, които започват още от с. Манастир или от с. Книжовник и общо взето няма начин да се объркате.



3. Култов комплекс Кромлех (41.684302, 25.807472)

Култовият компрекс Кромлех се намира около 1 км. преди с. Долни Главанак като идвате от Хасково и преминете през с. Силен. Вляво на пътя има отбивка с голям паркинг и къщичка на Информационен център към обекта, който някога е функционирал. Днес стоят само табелите към центъра, които, макар и доста избелели от слънцето, ще ви бъдат единствения източник на информация за обекта, ако предварително не сте се запознали с него.

За да стигнете до самия култов комплекс, трябва да оставите колата, да пресечете пътя и да поемете по чакълеста пътека, която вероятно някога е била в много добро състояние, но днес от нея са останали само бордюрите. Ние дори установихме, че ходенето по бордюр с пазене на равновесие е далеч по-лесно, отколкото стъпването по остатъците от чакъла и прескачането на всякакви неравности и храсти. Пригответе се за по-дълга разходка - около 20 минути. Първоначално пътеката тръгва леко нагоре, после прави ляв завой и продължително върви успоредно на шосето, а когато достигне до нещо като електростанция, поема рязко нагоре по стъпала. Стръмната част не е много и не е изморителна, но в подкрепа на по-ленивите туристи е изградена пейка за почивка. След изкачването се стига до полянка, където се намира култовия комплекс.


Kromleh
Кромлех
Терминът "Кромлех" се употребява за култово място, на което се провеждат ритуални действия. Най-известният в Европа е Стоунхендж. Единственият известен в България е Кромлехът в с. Долни Главанак. Той представлява съоръжение, изградено от вертикални каменни блокове. Те са поставени в кръг директно върху скалата без да са оформяни специални места за побиването им. Кръгът е с диаметър около 10 м. В центъра на кръга е т.нар. свещено пространство, на което са провеждани ритуали. Там са имали право да влизат само жреците. 


Кромлех

Българският Кромлех е открит през 1998 г. Археологическите проучвания са проведени през 1999 г. Тогава е установено, че той е изграден през Ранножелязната епоха (8 - 6 век пр. Хр.). На територията му са открити части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети - повечето от тях концентрирани главно около каменните блокове. Когато ние посетихме мястото, нечии любопитни ръчички бяха разместили повечето по-дребни камъни в основата на вертикалните, вероятно в търсене на още съкровища. 

Друго интересно за мястото е, че в близост до него са намерени и други подобни, но по-малки култови съоръжения, при които са открити находки от детски погребения. Според археолозите комплексът е използван за дълъг период от време, вероятно чак до Средновековието. 

След Кромлеха на залез слънце се упътихме към Римския път Виа Сингидунум.


4. Римски път Виа Сингидунум (41.687706, 25.831712)


Римският път при с. Долни Главанак се намира след селото по път за с. Бориславци. Т.е. ако тръгвате от Кромлех, влизате в селото и на първото кръстовище завивате наляво и веднага вдясно. Тръгва се по чисто нов асфалтиран път. Преминава се покрай малък водоем, после вдясно ви остават гробищата. Някъде там (при входа на гробищата) е и табелата за римския път, но тъй като при обновяването на шосето банкетът е оставен много малък, няма как да се отбие. Затова подминете гробищата. След тях има поляна, на която ясно се виждат бордюрите на Виа Сингидунум. 
Римски път Виа Сингидунум

Виа Сингидунум е свързвал Сердика (София) с Константинопол (Истанбул). Той е имал стратегическо значение още в Античността, но през Средновековието е изграден със солидна каменна настилка. Тъй като не отбихме при табелата за маркиране на забележителността, не мога да споделя друга интересна информация, но със сигурност мога да отбележа, че това е най-добре запазената част от римски път, на която съм стъпвала. А чувството да походиш на нещо толкова древно по залез слънце е наистина незаменимо :)

Посещението на Кромлех и Римския път ни отне около час и половина. След тях първият ден от пътешествието ни приключи с любезно настаняване и вкусна вечеря в Природозащитет център "Източни Родопи" в Маджарово, където нощувахме следващите 3 нощи.

Следва Част 3. Маджарово и Кратерът на лешоядите.

1 коментар:

  1. Страхотни места сте посетили. Успех! Чакам с нетърпение следващата част от историята!

    ОтговорИзтриване