понеделник, 30 ноември 2015 г.

Източни Родопи. Част 3: Маджарово и кратерът на лешоядите

След половингодишно прекъсване, дойде време да се върна към недоразказаната история за едно незабравимо пътешествие в Източни Родопи. През април в Част 1 и Част 2 ви разказах за пътя ни до с. Маджарово и спонтанните ни отбивки по кафявите табели, които ни отведоха към места, за които не подозирахме. А в тази част ще ви разкажа за това как превърнах една дълго чакана и планирана дестинация в реалност.

1. Природозащитен център в гр. Маджарово. Наблюдение на лешояди и други грабливи и пойни птички. (41.643496,25.872229)

След като посрещнахме пролетния залез на римсия път Виа Сингидунум, дойде ред да се отправим към Природозащитния център при гр. Маджарово. Той се намира при моста на р. Арда непосредствено преди града. В него всеки посетител може да получи интересна информация за историята на района, опазването на биоразнообразието, природата и птиците. Разполага с механа, хотелска част, информационна зала и аниматор. За гости на хотела беседите и наблюдаването на птиците с бинокъл са безплатни.



Природозащитен център Източни Родопи, гр. Маджарово


В Природозащитния център бяхме резервирали три нощувки. Персоналът ни очакваше и ни посрещна с усмивка и добро настроение. Бяхме едни от първите гости след зимния сезон и макар центърът да не бе съвсем подготвен за активния туристически сезон, служителите се постараха да създадат уют и да се чувстваме като у дома си. Вкусната вечеря пред камината и приятната обстановка провокира разговори с местните, които ни разказаха подробно къде какво може да се види в района и ни помогнаха да планираме по-детайлно програмата. Беше решено! – На следващият ден оставаме в Маджарово, за да се потопим в света на лешоядите.

На сутринта след вкусна палачинкова закуска посетихме информационната зала. Тук научихме, че историята на Маджарово започва преди милиони години, когато днешното поречие на р. Арда е било дъно на море. След оттеглянето на водата се е формирал кратер на вулкан. При изстиването на лавата, в кратера на вулкана се образува плато. На него днес е разположено китното градче, а стените на вулкана оформят скални пирамиди, които сега приютяват гнездата на белоглаивия и египетския лешояд.

За наблюдаване на лешоядите и другите птици в района е добре да си отделите минимум половин ден. Имайте предвид, че птиците са най-активни рано сутрин и се крият по обяд. Беседата в залата на Природозащитния център може да продължи от 30 минути до около час според това колко сте любопитни. Тук ще видите макет от птичи поглед на района около Маджарово, ще научите кои са защитените местности, кои са видовете лешояди, които кръжат в небето над Източни Родопи, с какво се хранят, как се размножават и опазват. По-нататък ще получите бинокъл и от вас зависи колко далеч в наблюденията си ще стигнете. Ние отделихме около 4 часа, за които освен белоглав лешояд, видяхме бял и черен щъркел, керкенез, обикновен мишелов, каменарче, корморани, синигери, дърволазка и още няколко други птички, които не запомнихме.

Пясъчен плаж край Маджарово
Най-хубавото от всичко е, че докато се любувате на птичките, ще се любувате и на чудесната природа по поречието на река Арда. Пясъчният плаж край Маджарово беше една красива и приятна изненада за нас в първото истински топло време за годината. Пясъкът е съвсем фин, а по него на места има посипани малки, сини речни камъни, каквито не бяхме виждали никъде другаде досега.


Пясъчен плаж край Маджарово
Красотата на това място привлича много хора да разпъват палатки тук, но внимавайте! Често се случва нощем или рано сутрин да изпуснат язовир Кърджали, който се намира по-нагоре по течението на реката. Може да се събудите в плуваща палатка. Но дори и да не разпънете палатката тук, ще ви бъде приятно да прекарате един ден, излежавайки се на мекия пясък, под слънцето, с поглед вперен към птиците в небето!



2. Меандърът на р. Арда край Маджарово.

По-надолу по течението на реката се намира най-известното място в Източни Родопи - меандърът на р.Арда, който не без основание е обект на засилен интерес от фотографи и природолюбители. Това място не може да се опише с думи, а само най-добрите имат уменията да го претворят през обектива. Е, аз, използвайки телефона ми за снимки, далеч не мога да се класирам с красива фотография на меандъра, но все пак с функцията за панорамна снимка успях да го щракна.

Меандърът на р. Арда край Маджарово

На около 200 м. след меандъра нагоре по пътя към с. Бориславци ще откриете масата, на която Флинтстоун си хапва бронтобургера. Ако вече сте изгладняли и ако слънцето не пече тягосно, това е едно отлично място за обяд с поглед към красотата на поречието. Само внимавайте някой лешояд да не отмъкне пържолите ви ;)


Масата на Флинтстоун

Няма коментари:

Публикуване на коментар