петък, 15 август 2014 г.

За Търкала и калдъръми

Чувствали ли сте се изчерпани откъм идеи къде да отидете за почивните дни или какво да видите по пътя си? Иска ли ви се понякога лесно и бързо да намерите информация за забележителностите в района, в който отивате? Или пък пътьом да минете през някое ново местенце, за което не подозирате? Обичате ли да планирате маршрути, в които да включите разнообразни забележителности?

Ако принадлежите към групата от хора, за които пътуването не е просто пристигане до дестинацията, а цветно пътешествие, изпълнено с нови места, интересни лица, вкусни ястия и много повече - то тогава може би този блог ще ви бъде интересен; тук ще намерите по някоя друга идея за интересни кътчета или пък ще изберете да минете по маршрутите, по които ние минаваме. 

Аз съм Цвети. Не губя нито една свободна минута за пътешествия и обикалям из България и по Света. Пътувам сама, пътуваме с приятели, пътувам на сън, пътувам през интернет в работно време - намирам си всякакви начини да откривам нови и интересни места, които да ме разнообразяват, обогатяват и най-важното - да ме правят щастлива.

Идеята ми за този блог се роди в момента, в който се мъчех да обобщя информацията от милионите сайтове за забележителности, които исках да видя, а междувременно чертаех маршрута в Гугъл мапс и се чудех колко време да предвидя за разглеждането им. Обикновено всичко това е последвано от нанасяне на времена и километри в ексел и смятане кое колко време и колко пари ще отнеме. Познато ли ви е? А колко хубаво ще бъде да мога да намеря тази информация на едно място, без да губя време в ровене и смятане (макар, че и това си има своя чар и тръпка в навечерието на пътешествието).

И така, реших, че трябва да направя сайт, в който да маркираш вида места, които искаш да посетиш и той да ти изчертава маршрута, по който да минеш, пресмятайки именно колко време ще ти отнеме, колко гориво, както и къде да пренощуваш. Трудна задача за обикновен икономист, който си няма хал хабер от сайтове. В осмислянето на идеята измина половин година, като най-накрая реших, че е по-добре да започна с просто блог. Пък после, докъдето стигне ентусиазма и желанието...

Ето го и блога за забележителностите, маршрутите и пътешествията ми из България. Дълго се чудех за името му... писахм, обсъждахме с приятели, драскахме, брейнстормвахме. Един ден, търкалайки се с колата по калдъръмения път към един манастир имах прозрение - "Търкала и калдъръми" - звучи като да пътуваш по древните пътища необятни, да откриваш тайнствени истории, покрити с прахта на времето, а върху нея - прахта - да оставяш следите на стъпките си по забравения калдъръм...

Ще се радвам да споделя интересни места и маршрутите до тях, да предам емоцията, да ви зарибя и вие да отидете там и дано бъда полезна :)

Приятен път!

1 коментар: