четвъртък, 29 януари 2015 г.

Възстановяват Роженския събор

Преди известно време направих страничката Събития към блога, за да споделям информация и за "нематериалните" туристически забележителности, каквито са фестивалите, съборите, изложбите, възстановките и другите подобни мероприятия, които са свързани с българските традиции, история и фолклор. 

Днес попаднах на много интересна новина на pik.bg за възстановяването на Роженския събор през юли 2015г. след деветгодишното му прекъсване. Вярвам, че информацията ще е ценна за всички от вас, които поне веднъж сте стигали до съборите "Гела", "Пирин пее" и Фестивала на народната носия в Жеравна. Да се надяваме, че възстановяването на Роженския събор наистина ще се случи и ще можем да преживеем заедно Родопската магия.

Ето и материала на pik.bg.След деветгодишно прекъсване ще бъде възстановен Роженският събор. Това информира пред журналисти Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация „Българска млечна” овца и еидн от организаторите, предаде агенция "Фокус".
Съборът ще се проведе от 17 до 19 юли. Откриването ще започне с четири лъча от по 100 гайдаря, които ще се съберат край сцената, а оттам хор ''Космическите гласове на България'' ще приветства гостите с песента ''Бела съм, бела, юначе''. Валя Балканска ще изведе на сцената две дечица, с което заедно ще изпълнят куплет от ''Излеел е Дельо хайдутин''. Декорът зад една от сцените ще е българският трикольор, който ще е с внушителните размери 300 м. дължина и 80 м. широчина.
В програмата са предвидени фолклорен конкурс ''Рожен'' за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.
''Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година това събитие да възроди и надгради. Затова е включено животновъдството, което е модел, успешно разработен за Събора на овцевъдите. По някакъв начин се опитваме да го приложим, разширим и надградим в Родопите'', отбелязаха организаторите. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година.
Тогава на роженските поляни се събират около 200 000 души. 
Роженският събор започва да се провежда в края на 19 век като родови срещи на българи, разделени от българо-турската граница.

Източник: pik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар