събота, 11 октомври 2014 г.

Екопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър се намира на 70 км. от гр. София, в Близост до Самоков. Тя е идеално решение за еднодневна разходка в почивните дни. До нея може да се стигне по два пътя от столицата - по главния път София - Самоков покрай яз. Искър или по пътя през Витоша - Железница - Ярема - Белчин. 

Ако изберете първият маршрут, пътьом можете да се отбиете през други интересни места като например крепоста Урвич, яз. Искър и Щъркелово гнездо, където да хапнете вкусна рибка или пък през самия град Самоков.

Ако изберете втория маршрут през планината, не пропускайте да пояздите кончета в някоя от конните бази по път, да посетите крепостта Цари Мали град или да се позабавлявате на картинг, пейнтбол и басейн в Белчин или Белчин бани.


По който и от двата пътя да тръгнете, е необходимо от Самоков да хванете пътя за Мальовица и след  около 6 км. да се отбиете за село Бели Искър. Това е алтернативният път за Боровец.



Ekopateka Beli Iskar
Паркингът в началото на екопътеката
Екопътеката започва на около 3 км. след едноименното село. Началото й е маркирано с няколко големи табели. Може да паркирате в разширение на пътя, на което са поставени паркоелементи. 

Маршрутът върви по двата бряга на р. Бели Искър. По него са изградени общо 8 моста, всеки от който е наименуван - Синия вир, Изгрев, Двата камъка, Тис, Дългия, Бор, Арамлия и (онзи, до който не стигнахме заради дъжда). Очевидно е, че хората, които са работили по изграждането на екопътеката, са дали всичко от себе си да бъдат не само креативни в имената на мостовете, но и максимално полезни на туристите и на най-младите планинари, за които това е отлично въведение в света на природата. Всяко едно име на мост произхожда от заобикалящата го флора.

Ekopateka Beli Iskar
Пътеката е подходяща за преминаване с деца. Тя е полегата, а изгледите от нея - невероятно красиви. Маршрутът е затворен и има обща дължина от 7,5 км., но е направен така, че по всяко време да може да го напуснете и да се приберете по шосето, ако това ви се наложи. 

Маршрутът е много разнообразен. Околността около всеки един мост има собствен характер. Тръгвайки от първия мост в най-ниската част на екопътеката, реката е широка, прескача от камък на камък и образува дълбоки вирове под скалистите хребети на планината. А водата във вировете е толкова кристално чиста и искряща, че ви идва просто да подскочите и да се й се насладите отблизо. Но внимавайте! Реката се подхранва с валежни води и от снеготопене, което прави средногодишната й температура доста ниска - 4.7 С.  Колкото по-нагоре вървите, толкова повече коритото се стеснява и напомня, че навлизаме все по-дълбоко в планината.


Ekopateka Beli Iskar


Освен осемте големи моста с имена, по пътеката са изградени още 11 по-малки моста, които преминават над пресъхнали корита на притоци и малки ръкавчета на реката.

Ръкав на Бели Искър

Всеки един водоскок има своя собствена индивидуалност, а времето да им се насладим преминава неусетно. Според информацията за маршрута, пътеката може да бъде премината за около 3 часа спокоен ход, но местата, на които ще спрете да се полюбувате са толкова много, че неусетно ще останете сред гората за още няколко часа повече.

Ekopateka Beli Iskar
Едно от 11те мостчета покрай реката

В средата на маршрута, между 4-ти и 5-ти мост се намира място за отдих "Камъка". Наречено е огромения каменен блок, който се намира насред една скътана горска полянка. Да й се чуди човек на природата как го изпратила тук този камък. Любителите на спортното катерене от нашата компания дори успяха да намерят няколко интересни хватки за кратък боулдър. На полянката има беседки, навеси, масички и пейки, от които се разкрива величествена гледка към реката и Орлови скали.

Място за отдих "Камъка" с изглед към Орлови скали

След като отпочинете, похапете и се насладите на великолепните гледки на Рила планина може да продължите към 5-тия мост, наречен "Дългия". След него ще научите от информационните табели много интересни факти за планината и реката, като например, че името на Рила произхожда от тракийското название "Роула", което означава "много вода". 

Мост 5: Дългия
Втората част на Екопътека Бели Искър е интересна с причудливите форми на гората и с каменните и скалните образувания по пътя. Ако искате да се обогатите, да наблюдавате природа, която не можете да видите никъде другаде, да разберете как дърветата израстват от камъка или пък да поразсъждавате как камъните се сцепват на две и запазват формата си - то тогава непременно трябва да отделите един ден за екопътека Бели Искър. Приятно изкарване!


Няма коментари:

Публикуване на коментар