сряда, 3 февруари 2016 г.

На Черни връх с бебе

Бих казала, че Черни връх е един от най-лесните първенци за изкачване. По него се стига по широка и почти равна пътека, с едно по-стръмно изкачване в края на маршрута. При хубаво време, лятото разстоянието от Голи връх до Черни връх се изминава за 1:30 ч. с умерен ход, а през зимата за около 2 часа. Когато е тихо и слънчево, преходът наподобява разходка в парка. Поради тази причина избрахме Черни връх за "дестинация" в слънчевите коледни дни на 2015 г.

На Черни връх може да се качиш от три различни места - от Алеко или Голи връх, откъм Конярника и откъм Железница. Пътеката от Голи връх е най-полегата. Тя започва от завоя преди хотел Морени (42.590185, 23.293623). Може да паркирате или на уширението при завоя, или на паркинга на хотела и да се върнете малко надолу по пътя. Времето, което ще ви отнеме да стигнете до там с автомобил е около 30 мин. от София.


Преди Коледа Елица тъкмо беше навършила 4 месеца. А мъглата в София не се беше вдигала от дни. Скучно е да прекараш Коледа пред телевизора и в ядене и пиене, поне за нас. Затова се възползвахме от инверсията - когато в София има ниска мъгла, обикновено на Витоша има прекрасно слънце. Планината беше побеляла и прекрасната зимна картина създаваше усещане за спокойствие.Макар Черни връх да е не много висок - 2290 м., височината му не бива да се подценява, особено с малко бебе. Затова го изкачвахме в продължение на много дни преди Коледа, с цел да аклиматизираме бебето. 

Защо е нужна аклиматизацията при бебетата, когато са на планина?

Еритроцитите са елементи на кръвта, които пренасят кислорода от белите дробове до тъканите и въглеродния диоксид от тъканите към белите дробове. Те също така съдържат хемоглобин, който е важен буфер в поддържането на киселинно-алкалното състояние на кръвта. Както ни каза педиатърът, при бебетата еритроцитите са в много по-малко количество спрямо това при възрастните. На практика това означава, че на по-високата надморска височина (колкото и тя да не е висока за възрастен човек), където има по-ниско съдържание на кислород, бебето диша по-трудно и не оросява добре тялото си. При недобро оросяване може да се получат измръзвания. Затова телцето трябва да се адаптира към променената околна среда. Все пак бебета се раждат и на 4000 м. над морето. Ясно е, че може да се живее на такава височина, но преходът към нея трябва да се прави плавно.


Ето как го направихме ние: още месец след раждането започнахме да водим Елица на планина. Ако приемем, че в София средната надморска височина е 550 м., през първия месец я качихме на 1000 м., през следващия месец веднъж седмично я качвахме в ниските части на Витоша, докато за навършване на втория месец отидохме на Алеко, където височината е около 1800 м. В следващите два месеца ходехме на различни места на Витоша два пъти седмично - на Дендрариума, на Златните мостове, на х. Момина скала, на Офелиите. Когато падна хубав сняг, в началото на декември започнахме разходки с количката от Голи връх към Черни връх. Първият път се качихме до под Стената, вторият път - до над антената, третия път до разклона на синята и зелената писта, после до подхода за върха при дупката. Междувременно правехме разходки и до Конярника. 

На Никулден на Алеко с баба и дядо

С татко в обедната му почивка на Голи връх, 12.12.2015 г.


На Коледа, на разклона между Синя и Зелена писта

26 декември - на Конярника

27 декември - на Черни връх

За ентусиастите като нас ще кажа, че преходът до Черни връх в по-голямата му част направихме с количката. Причината - бебето си лежи удобно, може да спи, може да се раздвижва, когато поиска. Имаме и ергономична раница, но я използвахме за последния участък, където е стръмно, пътеката е по-тясна и непроходима с количка. Причината да не използваме раница през цялото време е, че краката на бебето висят надолу, то е поседнало на артериите си, което прави риска от измръзване по-голям. Важен аксесоар са и очилата. Отражението на слънцето в снега е много силно и опасно за всеки, какво остава за едно бебе.

Не знаем дали Еличка е първото четиримесечно дете, качено на Черни връх, а и няма значение. И дори и да изглеждаме лекомислени да водим детето си на тези места (както е според педиатъра ни) със сигурност може да кажем, че по-добре на Черни връх, отколкото в София в мъглата :)


1 коментар:

  1. Радвам се, че има и други лекомислени като нас :) С двумесечния ни син направихме три пирински хижи с постепенно вдигане на височината, за сметка на продължителността на разходката. Бебето се чувстваше чудесно в ергораницата, но той е още малък и крачетата са на жабче вътре.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване